Blog

Arcadă sculptată oriental, într-un atelier din România

Astăzi, 24 ianuarie, am ales să celebrez un produs românesc, creat în atelierul Slender Tree din București, cu lemn din România, de către meșteri meticuloși locali: un produs adus la nivel de artă-sculptură!

Întâi să spun câteva cuvinte despre creatorul produsului zilei. Slender Tree este un atelier de design și manufactură de mobilă din România pornit din pasiune pentru frumos, pentru crafting, pentru piese unice.

Ce am în comun cu Adrian, fondatorul Slender Tree, este faptul că venim din alte profesii, din medii total diferite de cel creativ și tehnic în care ne învârtim și colaborăm acum: el din finance, eu din avocatură. Adrian Ion a lucrat în Deloitte, ulterior în Ernst & Young Irlanda și apoi ca CFO în România pentru unul din marii traderi internationali de materii prime.

Într-o zi când i-am dus la semnat o delegație avocațială aflu că lucrează la extinderea și decorarea unei case la tară unde aplica stilul industrial și rough-raw. În acel demers a experimentat serios și cu sticla lichidă primind reacții pozitive fantastice. Și așa a înființat Slender Tree în 2017 – renunțând și la lumea corporatistă apoi.

Să vă povestesc despre produsul românesc adus la nivel de artă-sculptură. Ultimul meu produs preferat creat împreună cu Adrian Ion de la Slender Tree este, fără dubiu, o arcadă masivă de inspirație orientală. Este o piesă masivă, din lemn de nuc, de data aceasta din lemn nou, recuperat dintr-o demolare de casă veche dintr-un sat. Lemnul a fost lucrat creativ încât să aibă aspect vechi, purtat, imperfect.

Dantelăriile din zona de arcadă au fost minuțios lucrate de mâini dibace de meșteri locali și procesul a durat mai multe săptămâni.

Stâlpii laterali, corpolenți și stabili, impun o sobrietate maiestuoasă, echilibrând estetica modelului jucăuș sculptat.

Clienții și-au dorit accente exotice în amenajarea lor, fiind îndrăgostiți de Maroc, Andaluzia și Africa în general. Din flow-ul de autocunoaștere și ideație mi-a rezultat fără dubiu că le plac arcadele și dantelăriile lucrate în forme de mandale sau simboluri orientale.

Cum primul lucru care se observă atunci când se intra în casă era un hol foarte lung, de aproximativ 15 metri, am propus din start segmentarea acestuia la mijloc – pentru a separa astfel zona de zi de zona de noapte. Nimic nu putea fi mai potrivit decât o arcadă pentru acest loc. În general, o arcadă delimitează, dar și face loc. În acest caz ea zonifică holul de tip culoar, creând un „pitstop” ispititor, dar tototdată nu obturează priveliștea spre curtea din spate, ci ne invită să trecem mai departe pe sub ea, înspre „pădurea tropicală” de pe pereți.

Lucrătura dibace ieșită din atelierul Slender Tree a avut la bază doar o poză de „inspo” de prin Marrakesh și indicațiile noastre sumare. În rest am lăsat mână liberă creatorului.

Credem că reușita unor astfel de piese unice, care implică atât de multă aplecare, creație și timp stă în de ce-ul din mintea celui care a pornit pe drumul manufacturii.

Cred că valorile următoare nu vor păli niciodată:

  • produse unicat
  • manualitatea procesului de producție – proiectat să înglobeze valoare adaugată “cat mai artistică”, in detrimental volumelor
  • durabilitatea produselor (și prin urmare frecvența mai mică a deșeurilor)
  • reutilizarea creativă – din materiale considerate deseuri, rebuturi, subproduse, elemente destinate distrugerii în mod normal se face ceea ce s-ar numi upcycling
  • responsabilitatea față de natură: folosim lemn vechi, lemn din demolări, lemn din paleți; materiale sustenabile – placaj, panouri de carton; acordarea de prioritate soluțiilor și finisajelor în dispersie apoasă.

Și mă bucur să le regăsesc în atât de multe produse cu design românesc!

Sunt sincer mândră de produsele care ies de pe mâna atelierelor care lucrează lemn din România – văd multă atenție, pasiune, răbdare, încredere și pricepere. Îmi propun să particip la crearea a cât mai multe piese speciale și „pasionale”, a căror valoare nu le scade în timp, iar apectul devine doar mai purtat de vreme, atingeri și amintiri.

24 ianuarie 2024