Blog

Fundulețele și rapsodia lui Pupăzan

Am cumpărat primul funduleț din lemn de la Pupăzan (Lucian) la un târg de Crăciun, mi s-a părut cel mai frumos lemn din câte mai văzusem, lemn de nuc, finisat cu rotunjimi gândite și parcă nu, cert memorabil – cu un moț abstract de pupăză pe post de toartă.

Îmi povestește acum Lucian că ”Primul meu târg de Crăciun a fost extraordinar, și nu doar pentru că am vândut aproape tot stocul meu. Am adorat reacțiile celor care le văd pentru prima dată. Le-au atins, le-au mirosit, au pus întrebări. Au fost amuzați, au fost surprinși, și da, au fost și câțiva cărora nu le-a păsat și au mers mai departe. Oricum, am fost uimit să aflu câți de mulți cunosc și apreciază lemnul.”

Și eu i-am spus că din ce în ce mai mulți clienți aleg lemnul în amenajarea casei, și materialele durabile, artizanale, handmade.

M-am bucurat să văd că de la fundulețe (tocătoare!) Pupăzan a dus mai departe pasiunea și în creația de blaturi de mese. Și uite așa, fără nicio reținere, ba chiar cu un magnetism intuitiv, am început să îl recomand cu drag clienților mei în proiectele de design – iar acum merg împreună cu clientul la atelier, alegem la fața locului blatul perfect pentru dining, pentru un mini bar sau chiar pentru birou. NU, la Pupăzan nu fac comandă de blat cu schița în Autocad și cote pentru configurație. Pe Pupăzan îl lăsăm să creeze cu spirit liber și imaginație, el aduce fiecare bucată de lemn în forma pe care o simte, funcție de fibră, culoare, găurile lăsate de viermii de lemn, defecte și efecte, stare. Aștepti să se încheie procesul de intervenție la un blat și apoi îl poți simți, atinge, alege. E, oricum, imposibil să mergi la atelier și să nu vezi ceva ce îți place. Iar de potrivit în casă – eu cred că lemnul e un clasic, deci e de o versatilitate de necontestat, iar formele și rășinile din blaturi sunt doar artă; și de asemenea arta se potrivește oriunde, oricum!

Când eram în vizită la Lucian cu o prietenă-clientă ca să vedem un blat, povesteam la un pahar de vin cum masa e primul lucru pe care îl vede orice musafir; și că ne place să aducem energia bună a lui Pupăzan la cinele cu prietenii, prin masa de dining.

Să nu uit să zic că uneltește și niste Chill Grill-uri super cool, tot pornind de la ideea de a aduna gașca de prieteni la un loc de socializare atunci când cineva gătește.

Tema fundulețelor e clar din zona de ”jucăușe și îndrăznețe precum o pupăză”. Folosește diverse tipuri de lemn superbe – am văzut la Pupăzan din păr sălbatic, din stejar recuperat din pivnița bunicii, din nuc (rar găsim nuc la ateliere), din stejar dintr-o singura bucată, cu rășini sau fără, după moment și simțire.

Zice Pupăzan că ”Acum cunosc o mulțime de tâmplari care îmi vând resturile lor, lemn care altfel ar fi ajuns pe foc. Mai iau lemn și de la tărani din toată țara. Mereu caut cele mai bune soluții pentru mediu, de aceea plantez copaci în fiecare primăvară și îi încurajez și pe ceilalți să facă asta.” CONFIRM că am platat NUCI cu Pupăzan și în noiembrie, nu doar primăvara, și a fost o experiență tare faină, pe Dealul Mare, cu o comunitate pe care o strânge ca un magnet în jurul lui, involuntar.

Aici shopul cu produse gata de ales: https://pupazan.com/ iar aici pe Insta îi puteți simți mai bine vibe-ul, pe la stories și alte filmulețe sincere, deschise, autentice și amuzante.

Mă bucur că te-am întâlnit, Lucian. Pam pam!

17 ianuarie 2022