Povestea Duende

În spatele fondării DUENDE de Luna sunt eu, Laura, de profesie avocat, cu o veche și vie pasiune pentru designul interior care acum mi-a devenit și ocupație part-time.

Ca avocat am învățat să creez – contracte, pledoarii, strategii juridice. Deşi avocatura este o profesie creativă complexă, într-un univers juridic fascinant care mereu mă provoacă, spiritul meu simţea nevoia de a-şi exploata latura şi mai creativă de atât, mai vizuală.

Un moment fericit a adus designul de interior în viața mea de avocat, fiind nevoie de amenajarea noului birou al societății de avocați din care făceam parte. Bineînțeles că m-am ocupat de proiectul de amenajare cu mare entuziasm. Și așa înclinația mi-a fost încurajată. Nu după mult timp, după o serie de cursuri, proiecte de design şi mai multe vise boeme s-a născut DUENDE de Luna, printr-o decizie ”hai să!”, într-un moment de declick curajos.

Aș zice că din avocatură aduc în DUENDE de Luna viziunea asupra imaginii de ansamblu, atenția la detalii și răbdarea pentru rezultat. Cred că este important ca un designer de interior să aibă o gândire pe cât de creativă, pe atât de pragmatică.

Despre mine pot să spun că nu există „mă plictisesc”, sunt curioasă, pasionată și cu energia de ”a face”. Mă încântă vibe-ul spaniolesc, muzica fado, arhitectura maură, detaliile andaluziene, plajele cu mangrove și pădurile tropicale care ascund cascade. Și abia aștept să văd riad-urile senzuale din Marrakech!

 

 

 

 

 

 

 

 

DUENDE, din spaniolă, înseamnă acea putere misterioasă care inspiră, aduce entuziasm, bucurie. Și pentru mine asta înseamnă designul interior. Cuvântul este folosit în artă și deseori în flamenco pentru a descrie o stare de pasiune și expresie din interior. Poate fi tonusul cântăreţului, expresia dansatorului, zvâcul chitaristului, imaginația pictorului. Este forţa care te inspiră, energia care te mişcă. Iar LUNA este un simbol care mă fascinează, poate că este un fel de ”persona” pentru mine.

Cred că spaţiul în care trăim este un ”generator” foarte puternic al stării de spirit, un catalizator al stării de spirit. Am învățat că zonificarea spațiilor noastre ne influențează modul în care ne petrecem timpul, socializăm, ne relaxăm, deci ne educă stilul de viață.

Punctul forte în modul meu de lucru? Să amenajez spații care surprind autenticitatea proprietarului.  Țin ca spațiul să aibă personalitate, caut provocarea de a cunoaște și pune în valoare gusturile fiecărui client – conștiente și neconștientizate (încă). În plus, pentru fiecare proiect stabilesc niște elemente cheie și creez un echilibru între investițiile a la long (premium) și piesele de compromis (on budget). Am o imensă sete de a vedea rezultate concrete, deci am grijă cu entuziasm atât de concept, cât și de etapele de parcurs până acolo, alături de client. După mine, un design de interior nu este niciodată frumos sau urât, ci transmite sau nu o stare, te face să rezonezi sau nu. Așa cum îmi place să spun, frumuseţea este în ochii privitorului, înainte de toate.

Pentru că Duende se dezvoltă frumos zi de zi, din 2024 am început colaborarea cu Simona Milea.

Cu Sim a fost un „natural match” încă de la primele conversații despre design de interior, pornite casual pe Instagram. E o profesionistă cu reale valențe artistice, gusturi fine de “timeless beauty” și un ochi ager format pentru această breaslă. Dar poate mai presus de toate, Simona vine cu o curiozitate imensă, cu o minte echilibrată, o inimă caldă și pasionată. Proiectele Duende pleacă în primul rând de la client, se pliază și pun accent pe personalitatea acestuia, o deschidere necesară pentru succesul proiectului. E normal ca și specialistul Duende să se plieze pe aceleași valori umane și profesionale. Ceea ce pot spune că se întâmplă cu Sim <3. 

 

Simona, în cuvintele ei:

„De puțină vreme mă bucur de parteneriatul cu Laura care-i tare, tare pasionată de ceea ce face și mă inspiră mult.

Pentru mine, un proiect Duende este plin de viață.. de personalitate și creativitate. Fiecare spațiu DUENDE îți spune: Vino, bucură-te de fiecare colț, admiră, simte!

Procesul are întotdeauna în centru clientul, nevoile sale. Spuse sau nespuse, de multe ori. Cred că un element important care ne-a adus împreună este modul fresh, atipic, în care încercăm amandouă să oferim clienților noștri o experiență dincolo de livrabile. Fiecare om trebuie să știe că e în regulă să fie diferit și să își celebreze propria individualitate.“

 

Bine ai venit în spiritul Duende, Simona!

 

 

 

 

 

 

Pregătire profesională Laura.

 

Formare în Design interior Avansați, Creative learning by Designist (febr-april 2020)

Formare în Design interior Avansați, DallesGO, prof. Andreea Mureșan (nov 2019-febr 2020)

Certificat COR ”decorator interioare” acreditat de Ministerul Educației Naționale, 2019

Certificări Autocad și Photoshop pentru Designeri de interior (iul-oct 2019)

Formare specializată, modul extensiv 6 luni Design interior Avansat – Spații publice, Atelierele Ilbah (iun-dec 2019)

Formare Design interior inițiere, prof. Miruna Ardelean (nov 2018-febr 2019)

Curs Design Interior by Masquespacio, Domestika.org (iulie 2019)

Curs Creative Learning, Design interior, prof. Martine Claessens, by Designist (nov 2017-ian 2018)

Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti (2010-2014),

Master Drept privat, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti (2014-2015),

Baroul București (2014-prezent)

 

Pregătire profesională Simona.

 

Curs Creative Learning Design interior, prof. Martine Claessens, by Designist (2024)

Diplomă Pedagog (2019)

Facultatea de Limbi și Litetaruri Străine, Universitatea Bucuresti (2014-2018)