Atelierul Maison du Satin. De la Art Nouveau la Haute Couture

Amenajare – Stadiu final

Vila Maison du Satin este o amenajare record, proiectul a durat o lună și jumătate cu tot cu implementare. Colaborarea cu clienta a mers șnur, am lucrat în echipă, ne-am completat, iar lansarea atelierului a venit la timp, cu un spațiu renăscut.

Spațiul are destinație de atelier de croitorie cu accesul publicului prin programare, precum și spațiu pentru diverse evenimente sau lansări.

Clienta, Gabi, a dorit o atmosferă elegantă și primitoare. A dorit ca fiecare clientă care pășește în atelier să se simtă unică și cu o nostalgie din ”copilărie, când îmbrăcam păpușile cu jaboul de la uniformă sau cu rochii croite în orele de lucru manual, precursorul celor de fashion design.”

Practic, spațiul era mobilat la momentul preluării proiectului, iar cererea clientei a fost pentru o reinterpretare, reorganizare a spațiului și punere în lumină, în acord cu elementele brandului: Haute Couture, savoire-faire, made-to measure.

Cum am făcut asta? am eliberat spațiul,  am regândit circuitele firești pentru un atelier împreună cu doamnele croitorese, am regândit iluminatul, am păstrat piesele de mobilier vechi și am completat decorul cu mic mobilier contemporan, textile diafane, obiecte artistice care au creat o punte între istorie și contemporan.

 

Spațiul în faza inițială

Ca schimbare esențială am discutat cromatica: am agreat adăugarea de tonuri pastel – roz pudră, crem, bej, vernil, accente de bronz și negru, care să îmblânzescă mobilierul mahon brun, roșu.

Propunerea mea a avut în vedere un concept clasic îndulcit, elegant, cu elemente butaforice, de artă. Lucrurile sunt la îndemână, funcțiunile comode, însă atmosfera este de poveste, care te îmbie la un pahar de prosecco și la probat rochie după rochie.

Bugetul de reamenajare a fost exclusiv pentru:

  • redecorarea ferestrelor & mochetarea unor zone
  • schimbarea corpurilor de iluminat
  • adaugarea unor finisaje decorative
  • mascarea unor zone
  • completarea mobilierului cu piese de mic mobilier
  • alte decoratiuni, piese de arta, flori.

Am vrut neapărat să pun în valoare mobilierul superb care exista în spațiu fiind unul clasic, art nouveau, din lemn nobil, masiv, cu piese voluminoase și cu detalii ornamentale de artă baroc.

Piesele degradate au fost recondiționate iar obiectele noi au fost atent selectate astfel încât să ne axăm pe calitate.

Mai jos câteva imagini cu spațiul înainte de reamenajare și imagini din același unghi de Before&After, pentru a vedea cum ceva vechi poate fi pus în valoare și utilizat practic.

Multumesc, Gabi, pentru încredere!