Baia WANDERLUST. Confort de hotel și senzație de exterior
Amenajare – Stadiu final
Sintagmele cheie pentru conceptul de amenajare au fost: „baie de hotel, fără grija stropitului și a podelei alunecoase”, „natură în interior”. Pentru aceasta, am propus ceramică texturată mată, iluminat de ambient și plante verzi cățărătoare.
Am vrut să încadrez spațiul într-o cromatică neutră de tip SPA, în nuanțe de bej și gri, preluate prin culoarea lemnului și a pietrei.
Pe podea și peretele lat din zona dușului s-a montat gresie care imită lemnul, anti-derapantă, care se pretează și la exterior. Feedbackul a fost unul foarte bun și după utilizarea băii, în sensul în care ceramica nu păstrează apa, apa se evaporă foarte repede, ceea ce ăși doreau. Ceramica gri antracit de pe pereți este tot gresie (întotdeauna gresia se poate monta și pe pereți, în schimb faianța nu se poate monta pe podea).
Am modificat de asemenea și schema de iluminat: pe lângă aplica de deasupra oglinzii (care inițial era un neon), am adăugat 3 spoturi încastrate aliniate pe lungimea băii. De asemenea, toate sursele de lumină sunt dimabile: astfel, proprietarii păstrează lumina difuză pe timpul zilei, pentru plante.
Plăcile de gresie care imită lemnul au dimensiunea de 15 cm x 100 cm, imitând astfel nu doar textura, dar și dimensiunea lamelei de parchet. Plăcile gri au dimensiunea 90 x 80 cm. Dușul walk-in trebuia să aibă, conform planului 2d din concept, o lățime de 80 cm pentru a încăpea restul utilităților. Astfel, plăcile mari au fost tăiate cu 10 cm și au fost montate câte 3 bucăți pe cei doi pereți paraleli (înălțimea băii fiind perfectă pentru 3 plăci, 80 cm x 3 = 240 cm).
Profilele decorative de pe plafon aduc acel aer elegant, pentru a omogeniza materialele brute folosite în rest: ceramica poroasă de exterior, lemnul natur din mobilier.
Plantele verzi (epipremnum pinnatum) s-au acomodat incredibil de repede și au crescut frumos în noul ambient, aducând acea senzație de „fac duș afară, în grădină casei din Bali”.

















Spațiul în faza inițială
Baia amenajată este amplasată într-un complex de blocuri construit în 2009 și face parte dintr-un apartament de 2 camere. Suprafața băii este de 4 mp, o dimensiune destul de întâlnită în astfel de apartamente din București.
Proiectul de amenajare a pornit de la ideea de a integra baia ”în casă”, în sensul de a crea un ambient intim și plăcut, iar nu doar utilitar.
Inițial baia avea cadă, iar proprietarii au dorit duș walk-in, aceasta fiind modificarea principală din punctul de vedere al lucrărilor de modificare structurală.
Mai jos imagini dinainte de reamenajare și o serie de Before&After, pentru a vedea diferența de perspectivă asupra spațiului.



