Modern Arabic House

Amenajare – Stadiul final

Cum să aducem Africa și Andaluzia, dar și niște Maramureș și Toscana într-o casă din Otopeni, construită prin 2012? Fără limitări raționale, mi-am luat entuziasmul și inspirația din locurile lor preferate ale clienților, apoi au curs liber și zvăpăiat elementele cheie: arabice, tropicale și etnice.

Andreea și Cosmin sunt atrași de tot ce înseamnă inspirația din Maroc, accentele orientale decorative, arcadele maure, bogăția culorilor, exotismul Orientului. Când am auzit efectiv mi-a crescut adrenalină, pentru că rezonez la rândul meu cu decorurile andaluze și dantelariile marocane.

Astfel, în procesul amenajării am acordat atenție mare texturilor, pe de o parte și elementelor de accent din fiecare zona, pe de altă parte; provocarea a fost să integrăm elemente din casă veche – precum piatră naturală din băi și de pe pardoseală openspace-ului, grinzile din lemn și balustradă din fier forjat.

Casă îmbracă în mod cert mai multe stiluri decorative, toate cu elemente pline de personalitate. Firul roșu al amenajării este ambientul foarte personal, plin de caracter: Stilul nu “fuge” de tonalitățile închise, de materiale grele sau de piesele masive, însă întotdeauna ele sunt îndulcite în imediată vecinătate de repere diafane precum voaluri albe, accesorii aurii-bronz, plante. Am mizat pe un mix acaparator între texturile bogate de catifea, piele, piatră, metal auriu și texturile brute natur precum ratan, stuf, lemn vechi, lână.

Inserțiile de detaliu ”obligatorii” au fost plantele verzi și așa-numitele culori “jewel”, adică tonuri bogate de roșu, cărămiziu, albastru, verde, dar mai puțîn săturate, prezente în țările exotice. Avem multe arcade, din diverse materiale, sticlă și metal, lemn sculptat, plasa de pin, blat din piatră, canvas cu pattern tropical sau de nori, încât să inducă starea de vacanță și visare; pereții au finisaje organice imperfecte, umbre; deseori decorul frapează prin inserții contemporane, tușe aurii sau bronz sau materiale brute precum pânze naturale topite, covoare din iută sau făcute manual în Bucovina.

Andreea și Cosmin s-au mutat toamna această în casă, după fix un an de la dată la care ne-am întâlnit pentru prima dată la spațiu și cea mai folosită expresie pe care am auzit-o de atunci este “nu-mi vine să cred că e casă mea, cât e de frumoasă”.

Anul amenajării: 2023

Suprafața: aprox.240 mp (amenajare integrală – s-au păstrat din vechea casă piatra din open space și băi, balustrada din fier forjt)

Buget investit: aproximativ 120.000 EUR

Foto: Anca Moiceanu

Amenajare – Simulare 3D

Clienții sunt genul oamenilor „to do”, încrezători în proces, în viziune și deciziile luate pas cu pas. Nu au ales pachetul de Concept cu simulări 3D – însă la final au primit bonus câteva simulări orientative pentru bucătăria care m-a super fascintat în mintea mea, așa că am vrut să o vadă în detaliu și ei.

Spațiul în faza inițială

Spațiul a fost achiziționat de la o familie care construise casa prin anul 2012.

Cerința clienților a fost să păstrăm piatra în pardoseală din open space, holuri și băi, motiv pentru care am pornit întreagă amenajare având această baza. Piatră doar a fost curățată și șlefuită. Iar în dormitoare am pus parchet natural dublu stratificat sau mochetă wall to wall.

De asemenea o cerință specială a fost să păstrăm balustradă exact așa cum era, din fier forjat cu model decorativ în stilul anilor 2000. Deși recunosc că aș fi avut tendința să modificăm cel puțin tijele din fier, am respectat dorința și am reușit, spunem noi, să o integrăm în spațiu prin corelarea ei cu celelalte detalii decorative și să o aducem astfel într-o notă mai actuală și cool.

O a treia cerință a fost să păstrăm grinzile din lemn din bucătărie și living, precum și șemineul din living – dar să îl aducem într-un aer fresh contemporan că aspect, lăsându-mă fără griji pe aspectul funcțional întrucât au decis că nu o să îl folosească per se pentru foc, ci doar pentru lumânărele și felinare.

Am acordat atenție pieselor-accent existente accent pentru a le upgrada considerabil:

  • șemineul, pe care l-am modificat ca formă și textură – l-am făcut tip coloana în loc de coif și l-am finisat cu var decorativ negru și ceramică lucioasă neagră la interior;-
  • stâlpul pe care l-am îmbrăcat cu ceramică din Marrakesh;
  • ușile cu arcadă din metal auriu ce dau către bucătărie;

Cea mai mare provoare?

BĂILE! Având în vedere că în băi piatră naturală (despre care spuneam că există deja în casă la momentul achiziției) se întinde atât pe pardoseli, cât și pe pereți, pot spune că a fost o reală provocare atât estetic că și funcțional „să ne legăm” de ce era. Așadar era nevoie să aducem cât mai puține modificări băilor dar totodată să îmbunătățim considerabil aspectul lor.

Inițial toate băile – în număr de 4 – aveau cădițe de duș sau căzi de colț, lavoare cu picior și dulăpioare cu spoturi pe pereți. A fost o provocare, pe scurt, „să picăm” pe fostele repere cu scurgerile noi, cu bateriile și lavoarele noi, firele de iluminat și noile sanitare. Cea mai grea provocare a fost să facem dus walk-în pe amprentele fostelor căzi (și a da panta de scurgere necesară).

Pentru a menține o estetică cât mai simplă raportat la piatră care avea deja mult caracter (pigment în degrade, inserții de brâuri constrastante), am propus că pe fostele amprente de cădițe să inseram o gresie neagră mata, iar panta pentru dus walk-în să se facă local din sapă, cu un eventual prag construi, plus sticlă. Noile robinetarii sunt aurii sau negre, sticlă la dus fumurie, pentru a echilibra cromatică pietrei clasice.

Sperăm că vă încântă diferența Before-After!