Blog

Șezi. Lemn sculptat cu suflet și zvâc

Le-am scris să întreb despre o băncuță pe comandă pentru un proiect la care lucram. Mi-au răspuns frumos, așezat, cu o energie bună care arăta că la ei comenzile curg, inspirație este, iar pasiunea se simte. S-au semnat arh. Octavia & Lucian Loiș.

Octavia mi-a spus că lucrează mobilier în lemn – tei, stejar, cireș, frasin, pe comandă, funcție de dimensiuni solicitate și folosesc simboluri din anumite regiuni ale României. Nu au stocuri, pentru că mereu lucrează la comenzi.

Sunt o echipă formată din 4 persoane, 2 la proiectare, 2 în atelier și totul este realizat manual. Procesul proiectării poate dura de la minute la câteva zile, săptămâni. Manopera este tot mai eficientă, datorită oamenilor cu care lucrează, Viorel Bota și Adrian Bota, Grațian Dumitrașcu – cnc și George Adam la partea de metal.

Piesa preferată ar fi băncuța ”Rădăcini și aripi”. Povestea ei e faină, pornește de la un proverb: „unui copil poți să îi dai două lucruri, rădăcini și aripi.”

Primul proiect a fost impulsionat de bunica Octaviei, respectiv două scaune inspirate din tradiția românească. Octavia le-a desenat (era în anul 5 de facultate), Lucian le-a modelat pe calculator, unchiul lui Lucian, tâmplar în Bucovina, le-a realizat. Ulterior au fost făcute dar de nuntă și .. au făcut furori. Apoi atelierul a luat naștere în curte la ei acasă.

Mi-a plăcut mult cum a spus Octavia, ”când obiectele din jur sunt încărcate de emoție, energie bună și povești nemuritoare, atmosfera în care trăiești te influențează pozitiv.”

Iar faptul că multe piese de mobilier sunt expuse la Castelul Cantacuzino din Bușteni – cred că spune tot.

Produsele Șezi se pot achiziționa pe bază de comandă, cu răbdare 🙂 direct la ei pe site www.sezi.ro sau aici și aici.

Eu le-aș recomanda clienților mei nu doar pentru proiecte de amenajare tradițională, ci și pentru cele eclectice, contemporane, moderne sau clasice, with a twist.

24 noiembrie 2020